30 Ocak 2011 Pazar

Kolombiya'dan bir pazarlama manzarası.

Sevgili kardeşim Gezgin Bekir* (Özkan) yine bir Latin Amerika seferinden geçen gün döndü. Her zaman olduğu gibi, yine seyahat muhabbetini bahane ederek beraber pazar kahvaltısı yaptık.

Bu seferki seyahati Kolombiya ağırlıklı idi. Galatasaraylı Pablo Pino'nun da memleketi olan Cartagena'da Gezgin Bekir'in çektiği bir fotoğraf oldukça ilgimi çekti.

Gelir seviyesi düşük sosyoekonomik grupların da cep telefonu kullanmasını sağlayan "Public Mobile Phone Service" :) hem iletişim kurma, hem de cep telefonu kullanma keyfini veriyor.

Sistem şöyle işliyormuş: Bir manav sandığı üzerinde 8-10 cep telefonu var. Kullanmak isteyen birkaç metre uzaklaşarak kısa süreliğine de olsa cep telefonuna sahip oluyor. Tabii cep telefonları fazla uzaklaşmasın diye :) kablolu. Gezgin Bekir de kullanmış. Dediğine göre turistler için idealmiş. Bu sistemle turistler aramalarını roaming tarifesi üzerinden değil, doğrudan lokal tarife üzerinden ödüyorlarmış. Gezgin Bekir bir dakikalık bir konuşma için 300 peso yani yaklaşık 15-20 cent para ödemiş.

Pazarlamada çareler tükenmez. Yeter ki, tüketici ihtiyaçları ve içgörüleri iyi takip edilsin.

Gezgin Bekir'in tüm Kolombiya fotoğrafları facebook adresinde görülebilir.

Hiç yorum yok: