2 Şubat 2011 Çarşamba

Bu reklam Türkiye'de tutar mı?

Ads of the world'de gördüm bugün. Görme Engelliler için Norveçte bir derneğin ( Norvegian Association of the Blind) hazırladığı bir reklam var. Reklamda ileri yaşlarda bir çift fotokopi makinesinin yanında sevişirken mesaiye kalan genç bir çalışana yakalanıyor. Halvet halindeki çift pek umursamıyor ama ne de olsa yakalanmanın verdiği bir mahçubiyet düşüyor yüzlerine. Onları cürmümeşhud halde yakalayan delikanlı odadan çıkınca da pach-shot'da olayın aslı astarı ortaya çıkıyor:

" İşyerinde dedikodudan uzak durmak istiyorsanız, görme engelli birini işe alın."

İmza: Norveç Görme Engelliler Derneği

Serinin bir diğer reklamında bir kadın yönetici görme engelli bir çalışanın önünde soyunuyor; üçlemenin son reklamında ise "elektrik sarfiyatından kurtulmak için görme engelli birini işe alın" mesajı veriliyor.

Bu reklam Türkiye'de tutar mı, başlığı altında yakaladığım ve sormak istediğim bir seri bu. Tutar diyen de, tutmaz diyen de olabilir. Ama eleştiri alacağı kesin. Türkiye'de böyle bir reklam serisi yayınlansa bizim, Eleshtearman tayfası hemen sazı ele alır. Bu kaçınılmaz :) Muhteşem Yüzyıl'a katlanamayan zihniyet, buna asla katlanamaz.


4 yorum:

Kemal Karabulut dedi ki...

Belki şöyle değiştirilebilir hocam. İş yerindeki kızlardan birisine sevgilisi bir hediye almıştır ama kız hediyeyi sadece samimi olduğu kız arkadaşlarına gösterir ve göstermediklerine havalı bir bakış atar. akabinde herkes yemeğe çıkar lakin bir kızımız yanında getirdiği yemeği çantasından çıkarır ve ofiste yiyeceğini belli eder. herkes çıkınca da kızın çantasını karıştırmak için yeltenir ve bir delikanlı kızı çantayı açıp hediyeye bakarken yakalar ve kız telaşla hediyeyi yere düşürür. delikanlı odadan çıkar ve ekranda yazı belirir.

"iş yerindeki dedikodulardan uzak durmamak istiyorsanız, görme engelli birisini işe alın."

İmza: Altı Nokta Körler Derneği

Hakan Senbir dedi ki...

Türk versiyonu olmuş Kemal:)

Kemal Karabulut dedi ki...

hocam Türk versiyonunu gectim ufak bir dürtmeyle çok muhafazakar bir örneğini bile yazabilirim. sansür korkusu bizi muhafazakaral thinking teknigini ogrettiginden beri aklim beni bir lateral bir mahafazakaral dusunmeye itiyor:)

Saygilar

Hakan Senbir dedi ki...

Vallahi söyleyecek bir şey yok:))))) Yerden göğe kadar haklısın.