4 Aralık 2010 Cumartesi

EGOIST SAAT ve GÖRÜNTÜLÜ HAVUZ

Zihin özgür kalınca yaratır. Yaratıcılığımızı engelleyen tek şey zihinsel bariyerlerdir. İşte bunun en güzel örneğini ben Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki derslerimde yaşıyorum.

11 yıldır Yeditepe Üniversitesi'nde Stratejik Yaratıcılık üzerine düzenli dersler veriyorum. Bu dersin son yıllarda adını Lateral Teknikle Yaratıcılık olarak değiştirdik. Özetle Edward de Bono'nun tekniğiyle yaratıcı süreçleri değerlendirdiğimiz bir sınıf oluştu. Bunun için Bölüm Başkanım Yrd. Doç. Dr. Nazan Bora'ya çok teşekkür ederim.

İşte yaratıcılığın yetenek değil, sistemli çalışma olduğuna güzel iki örnek.

Bir...

Bundan 4 yıl önce Yeditepe Üniversitesi, Endüstri Tasarımı Bölümü'ndeki öğrencilerimle gerçekleştirdiğim "Lateral Teknikle Yaratıcı Düşünce" dersinde yine Edward de Bono'nun adını verdiği bu tekniğiyle bir saat yaratmıştık.

Sınıfa ilk girdiğimde her zamanki gibi şunu sordum:

- Beyler, bayanlar! Bugün ne yaratalım?

Her zamanki gibi kendileri karar verdiler: Saat yaratalım fikri çıktı.

Bunun üzerine adettendir diyerek:) PO (provocative operation) yaptık ve ortaya EGOIST kelimesinden EGOIST SAAT fikri çıktı. Altı şapkalı düşünce yöntemi ile bu fikri aşağıdaki gibi ilerlettik.

Bulduğumuz saatin akrebi ve yelkovanı yoktu ve sadece dakikayı gösteriyordu. Zemin rengi de saat başı değişiyordu. Örneğin isterseniz saat 1 iken zemin mavi, saat 2 iken zemin kırmızı, 3 yeşi, 4 mor diye zemin renkleri değişiyordu. Bu zemin renklerinin hangi saati temsil ettiğini sadece saatin sahibi biliyordu. Bu nedenle saate EGOIST SAAT adını vermiştik.

İki...

Bu sene de her derste olduğu gibi, 08 Kasım 2010 tarihindeki derste, çalışılacak endüstriyi yine öğrenciler belirledi. "Havuz yapalım" dediler. Ardından Provokatif Operation sürecine geçtik. Bu bölüm öğrencilerin çok hoşuna gider.

Başladılar atmaya... PO zaten atma faslıdır... Nargile. Çay. Beyaz. Yumurta. Köğekbalığı. Erdem. Saksı. Micky Mouse. Yaprak. vs vs vs...

Ardından "Köpekbalığı" ve "Micky Mouse" kelimelerini seçerek aşağıdaki havuzu yarattık:

Fikir: Reel D görüntülü havuz.
Uygulama: Hologramic projeksiyon sistemiyle havuzun içinde istenilen görüntünün verilmesi.

Bunu tüm sınıf beraber bulduk. Siyah şapkası olmayan :) ENDTAS sınıfıma teşekkürler.

Bu soruyu sınıfta sormak yasak çünkü bizim sınıfta siyah şapka yok!

Ama ben buradan sorayım: Böyle bir havuz bilen var mı?

Kavruk bırakılmış, esinlenmeye (!) alıştırılmış Siyah Şapkalar Ülkesi'nde yaşayan tüm yaratıcılık aşıklarına umutla duyurulur:)

Hiç yorum yok: