30 Ekim 2010 Cumartesi

"Süreç Bazlı Yönetim" ile ilgili süper bir fıkra.

Geçen Perşembe günü (28 Ekim) marka danışmanlığını yaptığım COLIN'S'in Insan Kaynakları Departmanı, 6 aylık eğitimlerinin ardından 3 arkadaşımızın diplomalarını vermek üzere bir tören düzenlemişti. İnsan Kaynakları Koordinatörümüz Sayın Dr. Abdurrahman Baş'ın davetine keyifle katıldım. Sunumlar çok ilginçti. Öncelikle, Abdurrahman Bey'in bu 6 aylık eğitim sırasında eğitimdeki Rus çalışanlardan öğrendiği Rusça ile yeni COLIN'S manifestosunun üzerinden hedefleri anlatması tek kelimeyle harikaydı. Kendisi, konuşmasının tamamında yaptığı gibi, sonunu da Rusça olarak yeni marka konseptimiz olan "Değiş. Geride Kalma." mottosu ile bitirdi. Ardından 3 COLIN'S çalışanı (Sn. Ercan Bağcı, Sn. Elena Göksu, Sn. Kristina Ivashevskaya), Türkçe olarak yaptıkları sunumlarda bu 6 aylık süre içinde yaptıklarını ve öğrendiklerini anlattılar. Tüm anlatılanların COLIN'S'in yeni marka konsepti olan "Değiş. Geride Kalma."ya olan uygunluğu beni çok mutlu etti. Çünkü marka konusunda inandığım ilk şey Dr. Joseph Michelli'nin "bir markanın değeri, çalışanların toplam performansıdır" sözüdür.

Fonksiyon bazlı yönetimi çoktan geride bırakmış olan COLIN'S'in "Süreç Bazlı Yönetim" ile ilgili çalışmalarını anlatan Kristina Ivashevskaya, bu konu ile ilgili muazzam bir fıkra anlattı. Bir yandan "Süreç Bazlı Yönetim"i mükemmel bir şekilde anlatan, bir yandan da bana Keynesyen Ekonomi'nin mimarı John Maynard Keynes'i hatırlatan fıkra şöyle:

Bir tarlada iki adam çalışıyormuş. Birisi kürekle çukur açıyor, öteki de başka bir kürekle diğerinin açtığı çukurları kapatıyormuş.

Tarlanın sahibi bakmış ki, bunlar durmadan çukur açıp çukur kapatıyorlar ve başka yaptıkları bir şey yok; bir süre onları izledikten sonra yanlarına yaklaşıp sormuş:

- Siz ne yapıyorsunuz?

Çukur açan cevap vermiş:

- Ben işimi yapıyorum. Çukur açıyorum.

Sonra diğerine sormuş. O da aynı kararlılıkta cevaplamış:

- Ben de işimi yapıyorum. Çukur kapatıyorum.

Patron sinirlenmiş:

- İyi de emekleriniz boşa gitmiyor mu? Sonuç yok!

Çalışanlardan birisi cevap vermiş:

- Sonuç yok ama bizim suçumuz değil. Biz işimizi yapıyoruz. Yapmayan Yusuf. Bugün gelmedi. O da ağaçları dikecekti.

Kristina Ivashevskaya'nın anlattığı fıkraya dakikalarca güldüm. Ben bu durumu ajansta çok yaşadım. Eminim herkes kendi şirketinde yaşıyordur.

5 yorum:

Ulaş Akpınar dedi ki...

Süper!

Hakan Senbir dedi ki...

:) Çok net anlatıyor.

Adsız dedi ki...

Begendiginiz icin sevindim, ben de fikrayi sevdigim icin paylasmak istedim. Fikralarla zor seyleri net, basit ve ustelik zevkli anlatinca, insanlar icin daha anlamli oluyor. Biraz zaman aldi gerci fikrayi bulmak. Birkac gun mesaiye kalip fikralari okuyordum :D

Hakan Senbir dedi ki...

Evet, çok beğenmiştim ve o gün nefis bir sunum yaptınız. Tekrar tebrik ederim.

Unknown dedi ki...

"tuncuru zincil"