9 Kasım 2010 Salı

e-birth?
















Çok kıymetli arkadaşım, iletişimci Dr. Hakan Tunçel bugün emaille bana sormuş: "Yakın bir gelecekte, her bireyin devlet tarafından onaylanmış yasal olarak sadece belli bir kişiye ait TC kimlik numarası gibi açık bir email adresi, facebook'a benzeyen ama yasal bir web ortamı olacak mı? Yani internette kimin kim olduğunun belli olmadığı karmaşık bulanık ortam gelecekte bitecek mi? Tıpkı telefon veya ev adresi gibi, her kullanıcın internet kafeye gitse bile resmen kullanmak zorunda olduğu bir IP'si vs olacak mı? Yoksa bu karmaşa demokrasi adı altında böyle sürüp gidecek mi?"

Hakan zaten normal soru sormaz sağ olsun:) Buradan cevaplamak istedim değerli arkadaşımın sorusunu. Bir saniye bile düşünmeden edemeyen, tanıdığım en iyi insan ve beyinlerden biri olan Dr. Hakan Tunçel gelecekte kaçınılmaz bir şekilde gerçekleşecek olan bir konuya parmak basıyor. Sorusunun cevabı, evet! Çünkü elektronik var oluşumuz mutlaka ve mutlaka resmi kayıt altına alınacak. Yengeni Zamyatin, George Orwell ve Aldous Huxley'in bugünkü teknolojik gelişmelerden haberdar olduğunu düşünün. Durum o ahvalde olacak:)

Hatta benim bu konuda bir iddiam var. Kişilerin elektronik ortamla ilk tanışmaları e-doğum olarak kabul edilecek. e-birth? Şu anda ebirth.com çarçur edilmiş durumda. Sadece Steve Jobs keşfetmiş işi ve ibirth app yaratmış. Şu andaki kullanımı gayet "hamileyim.com" tadında ama Mr Jobs bu ismi farklı konseptle geleceğin anti-ütopya devletlerine servet niyetine satar artık.

Hiç yorum yok: