31 Temmuz 2010 Cumartesi

Grey's Anatomy, Starbucks ve Seattle üzerine bir benzetme.

Grey's Anatomy dizisi feribotlar şehri Seattle'da, Seattle Grace Hospital'da geçiyor.

Dizi bana göre şu ana kadar yapılan en başarılı hastane dizisi. Hastanede yaşananların hayatla olan ilişkisi gayet iyi vurgulanıyor. Özetle, çok başarılı bir senaryo.

Dizide birkaç önemli mesaj var. Bu mesajlardan biri, mesleki bilgi kadar insan içgörülerini anlamanın başarıdaki rolü. Bir diğeri aşkın kararsız bir duygu olduğu ve her an yer değiştirebileceği.

Dizide önemli görsel kodlar da var. Mesela, uğur ve semboller. Dr. Preston Burke'ün ameliyat kepleri gibi. Dr. Burke bazı keplerinin uğurlu olduğuna inanıyor. Bir diğer görsel kod, cerrahların ilk kesme hareketini yaptıkları 10 numaralı neşter. Bir de stajyer ya da uzman tabip, herkesin elinde karton kahve bardakları. Yer Seattle olunca bu da gayet normal geliyor insana. Çünkü Starbucks da Seattle'da doğdu.

Dizide kalp cerrahisi bölüm şefi Dr. Preston Burke'un, duygusuz stajyer tabip Cristina Yang'a kahve ikram ettiği bir sahne var. Burke burada Cristina'nın kalbini onun sevdiği kahve ile alıyor. Ne büyük lovemark mesajı değil mi? Bir de dizilerde "ürün yerleştirmeyi" kameranın en çok gördüğü yerden, masanın üzerine ürünü lönk diye koyarak yapan markalar var. Hastayım onlara. Biraz Grey's Anatomy seyredip senaryo görmelerinde ciddi fayda var.

Starbucks, Seattle ve Grey's Anatomy arasındaki benzerlikleri düşünürken, Starbucks amblemi ile onun doğduğu şehir olan Seattle'ın mührü arasındaki benzerlik dikkatimi çekti. Sanki Starbucks'ın amblemindeki çift kuyruklu siren, Seattle'ın şehir mührünün grafik tabanı üzerine yerleşmiş gibi. Negatif bir yorum değil bu. Öyleyse helal olsun. Müthiş.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bildigim kadariyla Startbucks logosunun orijinali kahverengiydi.
Seattle sehrinin muhrundeki ise -yine bildigim kadariyla- yerli seflerinden biri. ;)
Z.

Hakan Senbir dedi ki...

Benim ilgimi çeken şehir ve marka arasındaki grafik DNA.

Seattle ve Starbucks birbiri ile çok iç içe.

:)