21 Eylül 2009 Pazartesi

MUST Strateji Planlama Modeli


MUST, marka danışmanlığı yaparken kullandığım strateji planlama modelidir.

MUST stratejik açıdan yapılması gerekenleri söylüyor; çağın aşırı rekabetçi şartlarında yol ve çözüm arayan kurumlar için akıl ve fikir üretiyor. MUST uluslararası literatürde “Creategy” olarak adlandırılan bir anlayışla, strateji ve yaratıcılığı bir arada kullanarak sorunlara çözümler üretiyor. MUST tek başına kreatif strateji ya da yaratıcılığa yol gösteren stratejik yaklaşım değildir; MUST kreatejinin yani aslında zaten yaratıcı olması gereken stratejinin kendisidir. MUST raporlarında hem kurum ve markanız için stratejik rapor, hem de belirlenen strateji için önerilen yaratıcı fikirler ve tüm bunların oyun planı vardır.


MUST kazanmak için yapılması gerekenleri 4 adımda ve 29 tool ile gerçekleştirdiğimiz bir modeldir. M (Market Attractiveness) adımında durum analizinin ardından kurum ve markalar için pazarın en çekici olduğu alan ve alanları belirlenir. U (Unlock growth) adımı büyümenin kilidini açan konumlandırmanın ve stratejik gerekliliklerin ortaya konduğu adımdır. S (Solution generation) adımında her stratejik gerekliliğe uygun yaratıcı fikirler bir plan dahilinde resmedilir. T (Tracking KPI’s) adımı ise önceden belirlenen temel performans göstergelerinin ölçülerek değerlendirilmesi ve takip edilmesidir.

Kreatejik aklın temsilcisi olan MUST, hiç yapılmaması gereken işlerin büyük bir verimlilikle yapılmasını tehlikeli bulur. Bu nedenle MUST, stratejik gerekliliklere göre yapılması gerekenleri belirler ve onların verimlilikle yapılmalarını sağlamak için takip eder. MUST sorun sever! Sorunlara kreatejik çözümler bulmak ve kazandırmak MUST’ın iş teorisidir.

Bugün iş yapış biçimlerine dair sorulması gereken 3 temel soru var:
- Kurumunuz, markanız ya da sizin için belirlediğiniz bir strateji var mı?
- Bu yazılı ve sistematik bir rapor halinde mi?
- Bunu takip eden bir disiplin var mı?
Bu üç sorudan biri bile “hayır!” ise, MUST için bir nedeniniz vardır.

2 yorum:

U.A dedi ki...

Bilgi için çok teşekkür ederim.MUST'ı bu şekliyle derslerimde anlatan olmadı.

Hakan Senbir dedi ki...

:)