Bernd Schmitt ve Alex Simonson yıllar önce yayınladıkları "Pazarlama Estetiği" adlı kitaplarında Starbucks'ı eksene alarak yepyeni bir kavramdan bahsediyorlardı: Tüketicilerin beş duyu organına hitap eden Estetik Pazarlama.
Ardından Martin Lindstrom "Neuro Marketing" ile Schmitt ve Simonson'un ortaya koyduğu teoriyi i-MIR teknolojisi desteğiyle perçinledi. İnsan beyninin bazı markaları neden "lovemark" olarak kabul ettiğini bir bir açıkladı. Özetle beş duyuya da olumlu gönderme yapan markalar yarışta öne geçiyordu.
Bugün Hürriyet Pazar'da okuduğum bir röportaj, hem son dönemde yakından yaşadığım bir projeyi, hem de Schmitt, Simonson ve Lindstrom'un sözlerini hatırlattı. Londra ve İstanbul merkezli, marka mimarisi ajanslarından ‘i-am’ yönetici ortaği ve deneyim uzmanı Bob Bayman, Hürriyet'teki röportajında "restoranlardan öğrenilecek çok şey var" diyor. Bayman'ın burada kastettiği şey markanın tüketiciye yaşattığı birebir deneyim. Hiçbir reklamın, hiçbir gazete haberinin ve hiçbir kurumsal açıklamanın tüketici zihninde yaşatamayacağı duyguyu, tüketicinin marka ile olan ilişkisinde tattığı deneyim bir anda yaşatıyor ve Martin Lindstrom'un "Neuro Marketing" kuralları tüketicinin beyninde işlemeye başlıyor. Elbette, bunun bir sonraki aşaması WOM (Word of Mouth), yani "Ağızdan Ağıza Pazarlama." Çünkü tüketici yaşadığı deneyimi kendi çevresi ile abartarak paylaşmaktadır.
Bob Bayman'ın yönetici ortağı olduğu ‘i-am’ Türkiye'de Vatan Bilgisayar'ın yeni alt-markası Vatan Notebook'ların tasarımlarını gerçekleştirdi. Notebook kullanım deneyiminin mankenlerle vitrinde yaşatıldığı ve pazarlamada "moments of truth" dediğimiz tüketicinin karar anına kadar yaşayacağı deneyimin ince eleyip sık dokuyarak planlandığı bir tasarım anlayışı var Vatan Notebook'larda. Bu anlayışı destekleyen bir diğer unsur da, Vatan'ın 27 yıllık deneyimden ve kültürel kodlarından gelen uzmanlık ve güzeryüz. "Estetik ve Deneyim" ikilisi zamanla beraberinde kartopu gibi büyüyen WOM'u da getirecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder